Permanente make-up

Permanente make-up of PMU is het inbrengen van pigmenten in de huid. Dit gebeurt met een pen waarin een naald/hygiënemodule wordt geplaatst. Permanenet make-up lijkt qua techniek op tatoeage, maar het doel is iets anders.

Andere woorden voor permanente make-up zijn micropigmentatie, dermatografie, cosmetische tatoeage en cosmetische pigmentatie.

Permanente make-up wordt gebruikt om bijvoorbeeld wenkbrauwen te verfraaien. Alles wat normaal met een potloodje wordt toegevoegd, kan met permanente make-up voor een periode van 1 tot 3 jaar in de huid worden gebracht.
Andere mogelijkheden van permanente make-up zijn: eyeliners, lipliners en fulllips,
 
Permanente make-up wordt in Nederland sinds ongeveer 1988 toegepast. In de loop van de jaren zijn de technieken en toepassingen van permanente make-up voortdurend verbeterd en aangepast aan de wettelijke eisen volgens de GGD
 
 
Verschil met tatoeëren?
Permanente make-up lijkt op tatoeëren. Een tattoo wordt echter in het onderhuidsbindweefsel geplaatst, dit is ''echt'' permanent. Permanente make-up wordt in de lederhuid geplaatst. Deze pigmentatie is hierdoor eigenlijk niet echt permanent. Door onder andere ultraviolet licht en door het natuurlijke vernieuwen van de huid door schuren/wrijving, zal de pigmentatie na 1 tot 3 jaar vervagen.
 
 
Hoe gaat een behandeling in zijn werk?
De permanente make-up behandeling omvat meestal 2 tot 3 behandelingen. Bij de eerste behandeling zal uitgebreid worden ingegaan op de persoonlijke wensen, de vorm en de kleur van het pigment.
Het beste is dat het te behandelen onderdeel, uitgezonderd de eyeliner, eerst wordt getekend.
Bevalt het 'ontwerp' dan blijft de tekening staan en wordt het pigment in de huid gebracht.
 
Meestal is de pigmentatie iets donkerder dan gewenst.
Vier dagen na de pigmentatie zal het lichter worden. Doordat de opperhuid, ook vol met pigment, zal afstoten. Dit kan gepaard gaan met kleine korstjes/schilfers.
Na deze afstoting ziet de pigmentatie er weer iets te licht uit.
Na minimaal 4 weken vindt de tweede behandeling plaats. Hierbij kunnen nog correcties aangebracht worden in vorm en kleur.
 
In enkele gevallen zal een derde behandeling nodig zijn. Hierbij zullen dan de laatste “puntjes op de i” worden gezet.  
 
Er zitten minimaal 4 weken tussen elke behandeling omdat dan de opperhuid weer helemaal vernieuwd is, dit duurt namelijk ongeveer 28 dagen.
Bij wat oudere mensen duurt dit ongeveer 5 tot 6 weken. Bij een nabehandeling moet daarmee rekening worden gehouden.
 
 
Verschillende technieken?
Er zijn verschillende naaldgroeperingen, waardoor er verschillende effecten ontstaan.
Zo kunnen we strakke lijnen creëren maar ook een schaduw techniek behoord tot de mogelijkheden.
Verder hebben we als mogelijkheid ‘levensechte’ wenkbrauwen te creëren d.m.v. de zogenaamde ‘hairstroke’ techniek. Hierbij worden kleine haartjes getekend tussen uw eigen wenkbrauwhaartjes. Zo ontstaat een wenkbrauw die bijna niet van echt te onderscheiden valt.
 
 
Hygiëne en veiligheid?
In Nederland werd in 2007 nieuwe wetgeving van kracht die eisen stelt aan de veiligheid en hygiëne. Dit blijkt uit een certificaat dat in de behandelruimte aanwezig is. Dit certificaat bewijst dan dat de salon aan de nieuwe eisen voldoet.
Controle hierop geschiedt door de GGD en de Keuringsdienst van Waren die ook monsters gaat nemen van pigmenten en andere materialen waarmee gewerkt wordt.
 
De veiligheid van pigmenten is in Nederland enorm hoog. In wetgeving die sinds 2004 van kracht is, zijn de pigmenten onder de loep genomen. Pigmenten die allergische reacties veroorzaakten of op enig andere manier schadelijk zouden kunnen zijn, zijn hiermee verboden. De Landelijke Vereniging voor Hygiëne en Veiligheid (LVHV) en de GGD houden zich met de veiligheid bezig.

Op de website www.veiligpmu.nl staan alle goedgekeurde bedrijven die permanente make-up mogen zetten. 

 
 
Hygiene module.
In Nederland moet de PMU specialist met apparatuur werken waar een hygiënemodule in geplaatst kan worden. Dit is de naald met daaromheen een naaldkapje waar het pigment in opgezogen wordt. Het hygiëne aspect zit in het feit dat er een rubbertje geplaatst is bij de overgang naar de bevestiging met de pen. Het voordeel hiervan is, is dat het pigment (met evt. bloed gemengd, ontstaan tijdens het behandelen) niet terug kan lopen in de pen. Hierdoor kan bij het behandelen van een nieuwe cliënt veilig worden gewerkt, zonder dat daar resten van bloed en pigment van de vorige cliënt mee gepigmenteerd worden. Bij iedere behandeling wordt er weer een nieuwe, steriele naald/module gebruikt.
 
 
Is permanente make-up pijnlijk?
Permanente make-up is een behandeling die wel gevoelig is, daar er een paar keer over hetzelfde stukje huid behandelt wordt.
De huid kan van te voren verdoofd worden.
Het voordeel van verdoven is niet alleen dat de huid ongevoeliger wordt, maar ook rustiger, omdat de bloedvaatjes zich aan de oppervlakte sluiten. Hierdoor voelt de cliënt minder en kan er beter en sneller gewerkt worden.